Skip to main content

Paverpol (textilszobrászat)

A Paverpol egy levegőre száradó speciális keményítő és ragasztó anyag, melyet textil, papír, száraz-virágok, selyem, puha bőr, gipsz, fa, kerámia, kő és egyéb természetes anyagra lehet felhordani adalékanyag hozzáadása nélkül.

Előnye a gyors száradási idő, ami egy hajszárító segítségével még fokozható, de elég időt hagy, hogy dolgozni lehessen vele.

Legjobb hatást a természetes anyagok használatával érhetünk el.

 

Egy cserép, tükör, üveg, képkeret, styropor (hungarocell) és bármi lehet alkotásunk alapja, szinte minden anyaghoz tapad, kivéve egyes műanyagokat (pl. follpach, műanyag terítő).

 

A Paverpol transparent száradás után átlátszó, színtelenné válik, így a benne átitatott színes textíliák és a minták megtartják eredeti színüket.

A transzparens színű Paverpolon kívül kapható még fekete és bronz színű Paverpolt is. A színes szobrok létrehozásához a transzparens Paverpolt kombinálni lehet Pavercolor festékkel. Így a textiledző paverpol anyag olyan színt kap amilyenre színezve lett. Ezáltal az igényeknek megfelelően különböző színűre lehet befesteni a textíliát. 27 fajta Pavercolors festékszín áll a vevők rendelkezésre. A színek keverhetőek, így több fajta színárnyalatot lehet létrehozni.

 

Alkalmazás:

A Paverpollal készülő alakzatokhoz, szobrokhoz elsőként egy jó vázat kell létrehoztunk. Alap lehet még egy üveg, cserép, hungarocell alakzat, feszített vászon, képkeret stb. Ezt követően átitatjuk paverpollal a felhasználni kívánt textíliát, és a kívánt formára alakítjuk. Száradás után színezhető pavercolorral, akril vagy olajfestékkel. Kombinálható paverplast és art stone technikával is.

A létrehozott alkotások ellenállnak a meleg hatásnak, fagynak és a kisebb esőnek is, de kinti tárgy esetén ajánlott a lakk használata. Magát a Paverpolt mint terméket kell óvni a fagytól, az extrém fagytól zavaros foltok képződhetnek az emulzióban.

A Paverpol használatakor viselhet kesztyűt, de használata nem kötelező. Ha kesztyű nélkül dolgozott, akkor a munka után azonnal mosson meleg vízzel kezet, és úgyszintén mossa meg az ecseteket is.

(Forrás: http://paverpol-hungary.hu/)